Ahmad Rifaie Al Ahmadi Idrisi: Zikir Dan Doa Minta Hujan

Search This Blog

Zikir Dan Doa Minta Hujan

Zikir Minta Hujan

Membaca al-Fatihah dan dihadiahkan kepada Rasulullah.

Ingat di dalam hati meminta kepada Allah supaya…

(1) أَسْتَـغْفِرُ اللهَ إِنَّ اللهَ كَانَ تَوَّابًا
70 kali

(2) يَا لَطِيفُ
100 kali

(3) حَسْـبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الوَكِيلُ
25 kali
(Al-i-'Imran 173)

(4) لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ وَلاَ مَنْجَا مِنَ اللهِ إِلاَّ إِلَيْهِ
25 kali
(رواه النسائي)
.
(5) فَسَـيَكْفِيكَهُمُ اللهُ، وَهُوَ السَّمِيعُ العَلِيمُ
25 kali
(Al-Baqarah 137)

(6) رَبِّ يَسِّرْ وَلاَ تُعَسِّرْ يَا كَرِيمُ
25 kali

(7) جُودُوا عَلَيْنَا جُودُوا
25 kali

Dibaca selepas setiap kali solat Fardhu atau solat sunat

DOA MINTA HUJAN

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ اسْقِنَا غَيْثًا مُغِيثًا مَرِيعًا غَدَقًا مُجَلَّلاً عَامًّا طَبَقًا سَحًّا دَائِمًا، اَللَّهُمَّ اسْقِنَا الغَيْثَ وَلاَ تَجْعَلْنَا مِنَ القَانِطِينَ، اَللَّهُمَّ إِنَّ بِالعِبَادِ وَالبِلاَدِ وَالبَهَائِمِ وَالخَلْقِ مِنَ الـَلأْوَاءِ وَالجَهْدِ وَالضَّنْكِ مَا لاَ نَشْكُوهُ إِلاَّ إِلَيْكَ، اَللَّهُمَّ أَنْبِتْ لَنَا الزَّرْعَ وَأَدِرَّ لَنَا الضَّرْعَ وَاسْقِنَا مِنْ بَرَكَاتِ السَّمَاءِ وَأَنْبِتْ لَنَا مِنْ بَرَكَاتِ الأَرْضِ، اَللَّهُمَّ ارْفَعْ عَنَّا الجُهْدَ وَالجُوعَ وَالعُرْيَ وَاكْشِفْ عَنَّا مِنَ البَلاَءِ مَا لاَ يَكْشِفُهُ غَيْرُكَ، اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْتَغْفِرُكَ إِنَّكَ كُنْتَ غَفَّارًا فَأَرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْنَا مِدْرَارًا.

"Ya Allah! Turunkan kepada kami hujan yang menyelamatkan, menyuburkan, lebat, menyenangkan, merata manfaatnya, menyeluruh, memuaskan dan terus langsung, Ya Allah! Turunkan hujan kepada kami dan jangan Engkau jadikan kami ini golongan orang-orang yang berputus asa. Ya Allah! Sekalian hamba, negeri, ternakan, seluruh makhluk, sedang menghadapi keletihan, kesukaran serta kepayahan. Tiada tempat mengadu semua ini semua melainkan kepada Mu. Ya Allah! Tumbuhkanlah tanaman kami, keluarkan susu perahan kami, hujanilah kami dari berkah langit dan tumbuhkanlah untuk kami dari berkah bumi. Ya Allah, lenyapkanlah kesukaran kami, kelaparan dan kemiskinan, halaukanlah semua bencana dari diri kami, sebab tiada yang dapat menghalau itu selain Engkau. Ya Allah! Kami mohon keampunan-Mu, sebab Engkau adalah Maha Pengampun. Kerana itu turunkanlah hujan dari langit dengan selebat-lebatnya."

Sumber: Laman Web Rasmi Jabatan
Mufti Kerajaan Negeri Sembilan

Zikir Dan Doa Minta HujanSocialTwist Tell-a-Friend

Popular Posts

Segala bahan bacaan disini adalah untuk umum dan HAK CIPTA ITU MILIK ALLAH SEMUANYA. Anda boleh ambil sebagai bahan rujukan ataupun bahan posting di blog-blog atau website anda TANPA PERLU MEMBERI SEBARANG KREDIT KEPADA BLOG INI.