Ahmad Rifaie Al Ahmadi Idrisi: APAKAH SAMPAI PAHALA YANG DIHADIAHKAN KEPADA SI MATI?

Search This Blog

APAKAH SAMPAI PAHALA YANG DIHADIAHKAN KEPADA SI MATI?

.
Hadits Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam:

 حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ أَيُّوبَ وَقُتَيْبَةُ يَعْنِي ابْنَ سَعِيدٍ وَابْنُ حُجْرٍ قَالُوا حَدَّثَنَا إِسْمَعِيلُ هُوَ ابْنُ جَعْفَرٍ عَنْ الْعَلَاءِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ
أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

Telah menceritakan kepada kami Yahya bin Ayyub dan Qutaibah (iaitu Ibnu Sa'id) dan Ibnu Hujr mereka berkata; telah menceritakan kepada kami Isma'il (iaitu Ibnu Ja'far) dari Al 'Ala' dari Ayahnya dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Apabila salah seorang manusia meninggal dunia, maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara; sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat baginya dan anak soleh yang selalu mendoakannya."
[Sahih Muslim hadits no.3084]

Mengenai hadits yang mengatakan bahwa bila wafat keturunan adam, maka terputuslah amalnya terkecuali 3 (tiga), sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, dan anaknya yang berdoa untuknya, maka orang lain yg mengirim amal, zikir dll untuknya ini jelas-jelas bukanlah amal perbuatan si mati, kerana Rasulullah s.a.w menjelaskan terputusnya amal si mati, bukan amal orang lain yang dihadiahkan untuk si mati, dan juga sebagai hujjah bahwa Allah memerintahkan di dalam Al Quran untuk mendoakan orang yg telah wafat :

"Dan orang-orang (Islam) yang datang kemudian daripada mereka (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami! ampunkanlah dosa Kami dan dosa saudara-saudara Kami yang mendahului Kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati kami perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau amat melimpah belas kasihan dan RahmatMu". [Surah al-Hasyr ayat 10]

Dalam ayat ini Allah SWT memuji orang yang beriman atas istighfar mereka untuk kaum Mukminin sebelum mereka. Ini menunjukkan bahawa si mati mendapat manfaat daripada doa dan istighfar yang diucapkan dari pihak orang hidup.

Dalil Hadits:
"Dari Sayyidina Ma'qal Bin Yasar RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: "Yaasin adalah jantung Al-Qur'an, tidaklah membacanya seorang itu semata-mata kerana Allah dan mengharap kebahagiaan akhirat kecuali ia akan diampunilah akan dosanya. Maka bacakanlah Yaasin ke atas saudara-saudara kamu yang telah meninggal dunia"
[HR Imam Abu Daud, Imam Ibnu Majah, Imam An-Nasaai dan Imam Ahmad]

Rasulullah SAW berkirim amal pada orang lain, beliau saw sudah pun mengirim amal pada kita. Berdasarkan hadis Nabi SAW:
"Bahawasanya Nabi telah berkorban dua ekor kibasy kedua-duanya berwarna putih bercampur hitam. Seekor untuk dirinya SAW dan seekor lagi untuk umatnya yang mengaku keesaan Allah Ta'ala dan menyaksikan Kerasulannya".
[HR Imam Abu Daud, Imam Ahmad dan Abu Ya'la, dan disebutkan hadis ini oleh al-Haithami dalam kitab al-Majmak al-Zawaid]
Maka pahala qurban beliau SAW sudah sampai pada seluruh ummatnya saw hingga akhir zaman.

Telah berkata Qadi Iyadh RA dalam karangan beliau iaitu Syarah Sahih Muslim berkenaan hadis pelepah tamar, Nabi SAW bersabda:
"Mudah-mudahan diringankan siksa keduanya (kedua ahli kubur) selama kedua pelepah tamar tersebut masih basah."
[HR Imam Al Bukhari dan Imam Muslim]
Beliau mengulas: "Telah memahamkan oleh ulama' daripada hadis ini bahawa sunat membaca al-Quran pada orang mati kerana bahawa jika diringankan (siksa) dengan bersebab dua pelepah tamar padahal keduanya itu jamad (benda beku tidak bernyawa) maka membaca al-Quran itu lebih utama".
APAKAH SAMPAI PAHALA YANG DIHADIAHKAN KEPADA SI MATI?SocialTwist Tell-a-Friend

Popular Posts

Segala bahan bacaan disini adalah untuk umum dan HAK CIPTA ITU MILIK ALLAH SEMUANYA. Anda boleh ambil sebagai bahan rujukan ataupun bahan posting di blog-blog atau website anda TANPA PERLU MEMBERI SEBARANG KREDIT KEPADA BLOG INI.