Ahmad Rifaie Al Ahmadi Idrisi: Kelebihan Lafaz Dzikir Fii Kulli Lamhatin

Search This Blog

Loading...

Kelebihan Lafaz Dzikir Fii Kulli Lamhatin

.
Solawat ‘Azhimiyyah telah ditalqinkan oleh Nabi s.a.w. langsung kepada Shaykh Ahmad ibn Idris dengan tanpa perantara, sekali dan dengan perantara Nabi Khidir a.s. sekali.

Sesungguhnya telah dijelaskan oleh Shaykh yang Kamil, orang yang ‘Alim lagi mengamalkan, Sayyidi Shaykh Ismail an-Nawab yang bermukim di Makkah al-Musharrafah, dari Gurunya Barakatul Wujud, Sayyidi Shaykh Ibrahim ar-Rasyid, dari Gurunya yang Agung, Sayyidina Shaykh Ahmad ibn Idris, bahwa beliau ditalqinkan oleh Nabi s.a.w. sendiri awrad Thariqat Syadziliyyah, dan memberinya awrad yang tinggi nilainya serta Thariqat Suluk yang teristimewa (khusus).[1]

Bersabda Nabi s.a.w:
“Barangsiapa yang sampai kepadamu (wasilahnya) maka ia tidak akan tersesat ke daerah yang lain atau kepada jaminan yang lain, tetapi akulah yang menjadi kekasihnya dan dia menjadi tanggunganku”.

 Shaykh Ahmad ibn Idris berkata:
“Aku berkumpul bersama Nabi secara nyata beserta Nabi Khidir. Nabi pun memerintahkan kepada Nabi Khidir agar menalqinkan kepadaku awrad Thariqat Syadziliyyah. Lalu Nabi Khidir mengajarkan dzikir tersebut di hadapan Baginda”.

Kemudian bersabda Nabi s.a.w kepada Nabi Khidir a.s:
“Wahai Khidir, talqinkan (ajarkan) dia awrad yang mencakup seluruh dzikir, solawat dan istighfar, yang lebih utama ganjarannya dan lebih banyak jumlahnya”.

Berkata Nabi Khidir a.s:
“Apakah itu wahai Rasulullah?”

Bersabda Baginda:
“Katakan olehmu: Laailaaha illallaahu Muhammadur Rosuulullaah, Fii kulli lamhatin wanafasin ‘adada maa wasi’ahuu ‘ilmullaah.

Sehingga aku pun meniru bacaan setelah keduanya (Rasulullah & Nabi Khidir) selesai mengucapkannya. Diulangi oleh Rasulullah hingga tiga kali.

Lalu Baginda bersabda:
“Ucapkan: Allaahumma innii as-aluka bi nuuri Wajhillaahil ‘Azhiim… … Kemudian bersabda Nabi: “Ucapkan: Astaghfirullaahal ‘azhiim Alladzii laa ilaaha illaa huwal hayyal qoyyuum… … Itulah Istighfar Kabir, lalu diulangi oleh Nabi Khidir a.s, dan aku mengulanginya.

Kemudian Rasulullah bersabda:
“Ya Ahmad, sungguh aku berikan kunci langit dan bumi, itulah dzikir yang khusus, solawat yang agung, dan istighfar yang besar”.

Dikatakan pula oleh Syekh Ahmad:
“Kemudian aku menerima awrad tersebut langsung dari Rasulullah dengan tanpa perantara, sehingga aku talqinkan kepada para murid sebagaimana yang telah ditalqinkan kepadaku”.

Pernah suatu kali Rasulullah bersabda kepada Syekh Ahmad:
Laailaaha illallaahu Muhammadur Rosuulullah, Fii kulli lamhatin wanafasin ‘adada maa wasi’ahuu ‘ilmullaah. Aku menyimpannya untukmu, wahai Ahmad. Tiada seorangpun yang dapat mendahului keutamaan engkau, wahai Ahmad. Ajarkan pada para pengikutmu, agar mereka menjadi orang pertama yang mengetahuinya”.

Syekh Ahmad berkata:
“Rasulullah membacakan untukku hizib-hizib dari lafazh beliau”. Sehingga, ulama’ pengikutnya merasa kesulitan pada suatu kalimat dalam hizib. Maka ia berkata, “Wahai saudara kami, demikianlah Rasulullah mengucapkan kepadaku”.

Para Guru Sufi mengatakan bahwa dasar Thariqat Syadzili dari Syekh Ahmad ibn Idris. Setiap awrad yang diambil dari beliau bererti berasal dari Nabi s.a.w.[2]

Antara murid Ahmad ibn Idris yang termasyhur, Sayyidi Muhammad ibn Ali as-Sanusi dalam kitabnya Masyariqul Anwar menceritakan bahwa ia pernah ditanya,
“Kepada siapa awrad ini dinisbahkan?”

Beliau katakan bahwa setiap murid yang ditalqinkan oleh Syekh Ahmad ibn Idris pada awalnya, bererti ia ditalqin oleh Nabi.[3]

Apa yang terkandung dalam dzikir ini mencakup segala dzikir seluruh makhluk, baik yang ada di langit mahupun yang ada di bumi. Secercah benda cair maupun padat, yang bernyawa atau tidak merupakan bagian terkecil dari Ilmu-Nya, yang tak lepas dari pengamatan-Nya, kesemuanya terangkum dalam keluasan Ilmu Allah (Wasi’ahu ‘Ilmullaah).

----------------------------------------

[1]. Diceritakan dalam kitab Afdhalus Sholawat karya Shaykh Yusuf bin Ismail an-Nabhani, hal. 170
[2]. Thariqat-thariqat yang mengambil sumber awrad / ajaran dari Syekh Ahmad adalah Al-Idrisiyyah, Sanusiah, Dandirawiyyah, Rasyidiyyah, Shalihiyyah, Madaniyyah, Ja’fariyyah, Majdzubiyyah, Khatmiyyah, Mirghaniyyah.
[3]. Demikian pula disebutkan oleh Sayyid Muhammad Utsman al Mirghani dalam kitab Ratib dan Sayyidi Shalih Ja’far dalam kitabnya Mafatihus Samawati wal Ardh (Pengantar kitab Majmu’ah Awrad Sayyidil Imam Ahmad ibn Idris r.a)

Dipetik daripada laman web www.ahmadiah-idrisiah.com

Kelebihan Lafaz Dzikir Fii Kulli LamhatinSocialTwist Tell-a-Friend

18 comments:

Assalamualaikum, tumpang tanya, saya tidak faham, kenapa Rasulullah Solallah 'Alaihi Wasalam menyimpannya khusus untuk Syeikh Ahmad, kenapa baginda tidak mengajarnya kepada sahabat-sahabat baginda sebelum baginda wafat.

 

Daripada Ahmad Rifaie

Wa'alaikumsalam wbt,

Kenapa Rasulullah SAW menyimpan amalan khusus ini kepada Sayyid Ahmad ibn Idris, kerana Rasulullah SAW tahu umat akhir zaman nanti malas beribadat, sibuk dengan urusan dunia, maka Rasulullah SAW mengajarkan amalam yang amat mudah dan ringkas ini tetapi besar ganjarannya kepada Sayyid Ahmad ibn Idris r.a. agar umat ini (yang terima amalan ini) dapat mendahului dan mengejar maqam dan kedudukan orang-orang yang sebelum mereka.

 

terimakasih atas siarnya

 

Tak masuk akal....agama ini telah sempurna sebelum nabi wafat....kenapa tak tanya Rasulullah utk penyelesaian permasalahan dunia kini...

 

makom wali hampir menyamai nabi nabi terdahulu,

 

Anonymous said...
Guru kami mengajarkan bahwa sempurnanya agama islam dlm surat al maidah ayat 3 adalah telah lengkapnya atau sempurnanya pondasi2 bangunan agama islam yang telah dibangun sejak kenabian adam as. Dan di selesaikan pada masa kenabian Muhammad SAW, sekaligus beliau penutup para nabi yg mana tidak ada lagi wahyu yg diturunkan kpd manusia, namun hikmah-hikmah dr sempurnanya islam akan terus ada melalui penerus2 nabi dr kelompok ulama pilihan Rosul. Salah satunya Syekh Ahmad bin Idris , syekh abdul qadir jaelani dan para wali yg lain. Dan Allah menjamin mukjizat Al quran akan terus terjadi sampai kiamat meski di kupas, dipelajari kandungannya sedalam-dalamnya sepanjang zaman. Seibarat bangunan rumah...bisa di sebut sempurna jika telah terbangun pondasi, atap,dinding, kamar-kamar, sehingga sudah layak dihuni manusia, kemudian hiasan-hiasan dapat menyusul kemudian disesuaikan kondisi zaman, kebutuhan dan kemampuan pemilik rumah. Wallohu a'lam

 

Bersyukur kehadrat ilahI kerana terpilih menjadi ahli tarikat ahmadiah Idrisiah

 

Tahun 1994 ku berjumpa guru Tuan Syeikh Ahmad yang merupakan cucu kepada sidi syeikh Muhammad Said Al -Linggi dan terus berguru denganNya

 

Karut semuanya!!!
Siapa lebih utama??sahabat spt abu bakar,umar, uthman dan ali berbanding kitasehingga rasulullah saw khususkan utk al syeikh?
Jika ada zikir yg lebih utama telah pun diajarkan kpd sahabat2..apakah kita mendakwa al syeikh lebih layak mendapat zikir itu berbanding sahabat??se

 

Karut semuanya!!!
Siapa lebih utama??sahabat spt abu bakar,umar, uthman dan ali berbanding kitasehingga rasulullah saw khususkan utk al syeikh?
Jika ada zikir yg lebih utama telah pun diajarkan kpd sahabat2..apakah kita mendakwa al syeikh lebih layak mendapat zikir itu berbanding sahabat??se

 

Karut semuanya!!!
Siapa lebih utama??sahabat spt abu bakar,umar, uthman dan ali berbanding kitasehingga rasulullah saw khususkan utk al syeikh?
Jika ada zikir yg lebih utama telah pun diajarkan kpd sahabat2..apakah kita mendakwa al syeikh lebih layak mendapat zikir itu berbanding sahabat??se

 

Knp nabi menyimpannya utk saidi ahmad idris,adalah d zaman hidupnya lagi baginda mengkhuatirkan unmatnya yg akhir zaman...spt yg d sabdakan dlm hadis2nya ttg kebimbangannya terhadap ummat slps kurun sahabat

 

Jangan banyak tanya

 

Ilmu mu cetek...p blajar dulu baru mu tau nanti

 

Ilmu mu cetek...p blajar dulu baru mu tau nanti

 

Assalamualaikum warahmatullah,

Yang diamalkan dalam toriq ini adalah zikir tuan2. Bukan meletak syariat baru. Jadi ulama2 dahulu berkata ianya baik. Seperti juga amalan Ya Hayyu, Ya Qayyum Laa ilahailla anta yang banyak dibacakan itu juga tercetus dari penerimaan ulamak daripada Nabi saw (saya lupa nama ulamak nya, tapi saya dengar ceramah daripada Sheikh Hamzah Yusuf Hanson al-Maliki al-Ash'ari Ulamak Besar USA). Shaikh Hamzah memberi komentar bahawa ada ulamak besar yang memandang amalan2 doa, selawat, wirid, zikir yang diambil daripada Nabi saw boleh diamalkan.

Lagi pula ulamak2 besar Dunia Melayu dahulu kala juga amalkan Toriq Ahmadiah Idrisiah. Cuba perhatikan alim Besar kita, Sheikh Ahmad al-Fatoni, Pak Da Eil al-Fatoni. Mereka ini selain amalkan Toriq Shattariah juga ada mengamal dan beri bai'ah Toriq Ahmadiah Idrisiah. Raja Kelantan juga dahulu pernah menghantar surat ke hadrat Shaikh Ahmad al-Fatoni bertanya tentang Haji Id Linggi (Shaikh Said Linggi dan toriqat yang dibawanya hingga membuat kanak2 pun turut mendapat jazbah. (Baca fatwa Sheikh Ahmad al-Fatoni ini dalam Fatawa al-Fatoniah, terbitan Khazanah Fathaniyah dan Sheikh Ahmad al-Fatoni membenarkan Toriq Ahmadiah Idrisiah, bahkan Sheikh Ahmad turut berbaiah toriq ini).

Amatlah berbahaya kepada kita orang awam Muslim ini yang hanya berguru sekerat dua dengan guru-guru pseudo-salafi (salafi jadian) dalam bidang Islam. Ambil lah ilmu banyak2 dan bandingkan. Kemudian amalkan untuk anda dan keluarga terdekat. Islam itu luas. Kalau tak khatam semua nya mazhab 4 yang majority dan dua mazhab aqidah Asha'iroh dan Maturidi, jangan nak menyesatkan orang. Bimbang kita yang sesat tak ketahuan.

Ikhlas dari hamba cap ayam, ikhwan Shattariah.

Wassalam.

 

Assalamualaikum wbt.

Zikir Tahlil Khusus:

لَا إِلَهَ إِلَّا اللّٰهُ مُحَمَّدٌ رَّسُوْلُ اللّٰهِ، فِيْ كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَسٍ عَدَدَ مَا وَسِعَهُ عِلْمُ اللّٰهِ

"Tiada Tuhan melainkan Allah Muhammad Rasulullah, pada setiap kerlipan mata, dan hembusan nafas sebanyak mana luasnya ilmu Allah."

Dalam zikir Tahlil Khusus, kalimah:

فِيْ كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَسٍ عَدَدَ مَا وَسِعَهُ عِلْمُ اللّٰهِ

Hanyalah merupakan sepotong doa yang bermaksud supaya Allah menggandakan zikir yang datang daripada Rasulullah SAW, iaitu tahlil:

لَا إِلَهَ إِلَّا اللّٰهُ مُحَمَّدٌ رَّسُوْلُ اللّٰهِ

Apabila tahlil ini dibaca dengan doa tersebut, maka walaupun dibaca sekali, pahalanya dilipat gandakan sebanyak bilangan kelipan mata manusia, sebanyak hembusan nafas dan sebanyak keluasan ilmu Allah yang tidak boleh dihitung oleh makhlukNya.

 

Popular Posts

Segala bahan bacaan disini adalah untuk umum dan HAK CIPTA ITU MILIK ALLAH SEMUANYA. Anda boleh ambil sebagai bahan rujukan ataupun bahan posting di blog-blog atau website anda TANPA PERLU MEMBERI SEBARANG KREDIT KEPADA BLOG INI.